Hoogsensitief

Mensen die hoogsensitief zijn nemen veel waar in hun omgeving. Kleine dingen die veranderd zijn, bijv. als iemand nieuwe kleding heeft dan merken ze dit gelijk op. Doordat ze veel observeren nemen ze in de meeste gevallen niet meteen actief deel aan een situatie. Het bekende kat uit de boom kijken. HSP-ers zijn heel gevoelig voor sferen en invloeden van buitenaf. Ze merken meer op dan andere mensen. Ze kunnen heel snel sferen “proeven” in een ruimte en zijn ook zeer gevoelig voor fel licht en of harde geluiden.

Veel hoogsensitieve personen voelen zich hun hele leven anders en daardoor kunnen ze soms ook eenzaam zijn. Het gevoel niet begrepen te worden door anderen. Misschien heb je als kind ook wel te horen gekregen dat je zo verlegen, overgevoelig en emotioneel was.

Hoogsensitieve personen hebben vaak een adviserend of dienstverlenend beroep waar ze hun sociale betrokkenheid, inlevingsvermogen, intuïtie en creativiteit tot uiting kunnen laten komen. Werk zou voor hen als een hobby moeten zijn. Dan wordt het een manier om hun passie vorm te geven. In werkrelaties zijn het fijnproevers; bij sleur gaat hun energieniveau in een rap tempo omlaag. Ze verliezen snel hun interesse als het om alledaagse of routinematige klussen gaat. Taakomschrijvingen zijn in organisaties echter vaak strikt omschreven, terwijl een hoog gevoelig persoon graag op meer terreinen actief is.

Ze kunnen erg slecht tegen hokjes denken. Dit kan dan leiden tot gevoelens van frustratie, ongeduld en nutteloosheid. HSP-ers houden van variatie en controle en kiezen daarom voor projectmatig werken of beginnen graag voor zichzelf. Ze moeten ergens helemaal voor kunnen gaan, anders worden ze onrustig. Als ze eenmaal hun draai gevonden hebben kan er een enorme creativiteit, gedrevenheid en perfectionisme van uitgaan. Op het moment dat ze op hun plek zitten trekken ze makkelijk veel werk naar zich toe.


Nadelen HSP

Het nadeel is dat de hooggevoelige persoon door de vaak grote hoeveelheid informatie van buitenaf eerder ‘vol’ zit dan de ander. Regelmatig rust inlassen is een absolute noodzaak om de batterij weer op te laden en de kwaliteiten die de HSP-er in zich heeft tot uiting te laten komen. Een andere valkuil is dat sommige hoog sensitieve personen van jongs af aan geleerd hebben zich aan te passen aan hun omgeving. Het gevolg is dat ze moeilijk nee kunnen zeggen naar anderen maar ook naar zichzelf toe. Klachten zoals teveel stress, overspannenheid of zelfs een burn-out kunnen hier het gevolg van zijn.

HSP Begeleiding

Herken je jezelf in HSP?Zie je dit als een belemmering en wil je dit graag omzetten in een gave? Wil je beter leren omgaan met (innerlijke) zintuigelijke prikkels, omgevingsfactoren, emoties en gevoelens? Wil je beter leren structureren, plannen, grenzen aangeven en effectief communiceren? Dan is HSP begeleiding wellicht iets voor jou!!

Wat doen we tijdens een HSP begeleidings traject? Aan de hand van diverse technieken, gaan we stap voor stap leren hoe je om moet gaan met factoren die je in het dagelijks leven belemmeren. Uitgangspunten bij het begeleidingstraject zijn; leren omgaan met prikkels zowel van binnenuit als van buitenaf, structureren, omgaan met emoties, effectief communiceren, plannen, positief benutten van sensitiviteit, bewustwording en houding in het leven.